_

UPM sähköbisnekseen

Tekniikka ja talous-lehti tietää kertoa, että UPM-Kymmene on siirtynyt sähkön myyjäksi. Tämä tietysti johtuu siitä, ettei se tarvitse sähköä paperitehtaissaan entiseen malliin. Yhtiö omistaa joitakin omia vesivoimaloita ja ennen kaikkea neljänneksen TVO:n ydinvoimaloista.

Firmahan voisi oikeastaan lopettaa kaiken muun toiminnan ja keskittyä vain omistamansa sähkön myymiseen. TVO:n sähköstä se maksaa noin 15 €/MWh ja Nordpoolissa sähköstä saa esimerkiksi tänään 38 € /MWh. Viimevuoden keskiarvo taisi olla paljon yli neljänkympin. Jos yhtiö lopettaisi muun toiminnan kokonaan, se saisi pelkästään omistamastaan TVO:n sähköstä 70 miljoonaa euroa vuodessa – ja vesisähkö sen päälle.

Tagged

9 thoughts on “UPM sähköbisnekseen

 1. Tyypillinen esimerkki, ettei aina kannata keskittyä vain ydinosaamiseensa. Kilpailija Stora myi mm. sähköntuotonsa lähtiessään valloittamaan maailmaa sillä, minkä parhaiten osaa eli paperinteolla. Miten kävikään?

  UPM kykenee varmsti menemään tavalla tai toisella yli laman juuri monipuolisuutensa ansiosta. Laman jälkeen tarvitaan taas paperia, joten tulevaisuus on valoisampi. Silloin tarvitaan taas sähköäkin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Ei ole mitenkään poissuljettua että metsäjätit siirtyvät isommassa mittakaavassa energiantuotantoon, kuluneina vuosikymmeninä ymmärtääkseni alan soveltava tutkimus (ansiokkaasti) keskittyi niin täysin kemiallisen metsäteollisuuden ja paperiteollisuuden prosesseihin että bioenergian kehittäminen jäi vähemmälle.

  Puupohjaisesta biodieselistä ei ole vielä kuin hypetyksen aiheeksi mutta muutamassa vuosikymmenessä tämäkin voi muuttua. Kova poliittinen vääntö alkaa jos samassa prosessissa voisi käyttää myös turvetta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Vanha juttu! Jo viime syksynä eräs perusinsinööri selvitti, miten puiden juurineen repiminen, pilkkominen ja keittäminen selluksi ja leipomimen paperiksi sitoo niin paljon energiaa, että pelkällä enrgian myynnillä tekee parempaa tulosta.

  Vihreiden kannattaisi päivittää energiatietoisuutensa ja lopettaa primitiivinen pelko ydinedergiaa kohtaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Ei passaa unohtaa sitä, että sotien jälkeen kun pohjoisen joet oli saatu valjastettua, niin nimen omaan ensimmäiset työpaikat syntyivät maamme länsi-rannikolle tehtaisiin, jotka kävivät koskivoimalla.
  Tuppaa usein unohtumaan historia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Vanha juttu:

  “Vihreiden kannattaisi päivittää energiatietoisuutensa ja lopettaa primitiivinen pelko ydinedergiaa kohtaan.”

  Sinivihreä:

  Käsittääkseni näin on jo asiallisesti ottaen tehtykin. Nyt vain odotetaan sopivaa hetkeä tulla atomikaapista ulos. Vihreälle politiikalle on vain luotava uusi ja myyvä sisältö, ennen kuin hyvästä vihollisesta voidaan luopua.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. UPM taitaa tarkastella maailmaa varsin monipuolisesti omalta kannaltaan ja painotukset ovat muuttuneet, kuten heidän organisaatiomuutoksensakin kertoo niin, että energiapuoli on saamassa enemmän painoa luopumatta kuitenkaan sinänsä paperipuolestakaan.

  Minusta heidän ydinosaamisensa on kuitenkin paljolti puun ympärillä, muutetaan se sitten selluksi, paperiksi, kartongiksi, rakennusaineeksi tai energiaksi. Ydinsähkö tässä on paitsi resurssi, myös sijoitus. Lopulta kysymys on kuitenkin, miten käytettävissä olevista resursseista saadaan maksimituotto. Kun pitkällä tähtäimellä edelleen on kutakuinkin varmaa, että öljy loppuu niin muiden energialähteiden, myös puu, kasvaa, silloin voi olla houkuttelevaa muuttaa puu suoraan energiaksi. Tästä syntyy taas mielenkiintoinen yhtälö, mitä se vaikuttaa paperiteollisuuteen raaka-aineen joutuessa kovempaan kilpailuun.

  UPM on myös aktiivisesti sopeutunut / hyödyntänyt energian kallistumista määrittelemällä esim. sanomalehtipaperibusineksen paikalliseksi – ei kannata kuljettaa paperia maailman laidalta toiselle (energia -> kuljetukset) ja esim. Ranskassa hyödyntää kaksisuuntaisia laivakuljetuksia. Tästä on sitten Kajaanikin saanut osansa.

  Stora Enso on käsittääkseni kulkenut vähän eri latuja luopumalla yhdessä vaiheessa sekä energiasta että metsistään ja pankkiirimaisesti sijoitteli tuottojen toivossa USA:han (Härmälä!), tunnetuin seurauksin. Toisaalta sitten kuuituhuoltoa on paikattu Brasilian edullisella sellulla (UPM taas Uruguaysta).

  Joku viisas voisi mallintaa tämänkin globaalin pelikentän, ehkä siitä tulisi vähän apuja myös Suomen valtaapitäville, jotka nyt tuntuvat roiskivan “elvytysrahaa” tuonne maakuntiin siinä toivossa, että sillä olisi joku positiivinen vaikutus.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.