_

RAW-muunnin?

Minun pitäisi muuttaa suuri määrä raw-tiedostoja muuhun jpeg-muotoon. Tämän voi tehdä Photoshopilla yksitellen mutta tuntuisi luontevalta, että sitä varten olisi automaattisempi ohjelma. Tietääkö kukaan?

Tagged

20 thoughts on “RAW-muunnin?

 1. Photoshopin batch-työkalu voi olla aika monimutkainen käyttää, mutta sillä onnistunee.

  Toinen (ehkä helpompi) vaihtoehto on käyttää jotain valokuva-albumiohjelmaa, jossa luot halutuista kuvista albumin ja valitset Export-toiminnolla halutun uuden tiedostomuodon ja muut vipuset. Albumiohjelmia ovat esimerkiksi Googlen Picasa (ilmainen), Adoben Lightroom (maksaa jonkin verran mutta on sen arvoinen:) tai Applen iPhoto (tulee uuden Macin mukana). Eri ohjelmistojen Raw-tuki vaihtelee sen mukaan millainen kamera sinulla on.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Adobe Lightroom maksaa muutaman satasen mutta on minusta hintansa väärti, etenkin kakkosversio. Sillä pystyy tekemään muunnokset, hallitsemaan isoja kuvakokoelmia esim. tageillä, ja tekemään peruseditoinnit. Kakkosversio osaa jopa lokaaleja editointeja niin ettei Photoshoppia enää juurikaan tarvitse. Käyttöliittymä on myös modernimpi ja sujuvampi kuin Photoshopissa.

  Varmaankin muuten uudehkon Photoshopin mukana tuleva Adobe Bridge osaa massamuuntoja?

  Kunnollisia ilmaisia RAW-muuntimia ei ole. DCRAW ei tuota minusta kunnollista laatua, vaikka onkin ilmainen. Sitten on koko joukko kaupallisia RAW-muuntimia, jotka ovat hieman halvempia kuin Lightroom, ja eikös Canonilta saa RAW-muuntimen kameran mukana? Lightroom on kuitenkin monipuolisuudessaan lyömätön. Ainoa selkeä kilpailija on Applen Aperture, mutta tämän saa vain Mäceille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Photoshopilla voi helposti nauhoittaa “makroja”, joilla mm. automatisoidaan usein toistuvia tehtäviä. Tässä tapauksessa nauhoitetaan makro, joka käy omia aikojaan läpi sen hakemiston, jossa muunnettavat tiedostot on, tehden automaattisesti jokaiselle rawille saman operatsionin kuin nyt teet manuaalisesti.

  Tarkempia ohjeita en viitsi yrittää antaa, kun ei ole Photoshoppia edes tässä koneessa ja helpistähän ohjeet löytyy kuiteskin.

  Siis jos kiinnostaa opetella Photoshoppia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Photoshopin “Actions” on hyvä. Samalla voit tehdä kuville esim. koonmuutoksen, värikorjailun jne. Ainakin omassa Applessani pyörivä Photoshoppi avaa helposti 200 kuvaa kerralla ruudulle. Hommaa ei voi käsitääkseni jättää kokonaan koneen tehtäväksi, vaan on istuttava vieressä painelemassa “Play-näppäintä”. Aikaa per kuva menee joitain sekunteja, vaikka olisi isokin (14 megan) kuva.

  Hanki ihmeessä Mäkki, joka on yleisin työkalu kuvaa, ääntä tai kuvaa ja ääntä (elokuvaa) rutiinilla vääntävien pöydällä tai lattialla. Mikäli teet jatkossakin kirjoja, löytyy tuotantoon tehokkaita työvälineitä, joilla voit tehdä itse korjauksia jo kirjapainossa sijaitsevaan taittoon.

  Mäkissä esiintyy viruksia erittäin harvoin esim. windows-käyttiksiin verrattuna. Tulet myös huomaamaan, että kuvien käsittely on vähintään puolet tehokkaampaa kuin PC:n kanssa säätäminen.

  http://www.varimport.fi Helsingissä on hyvä paikka hankkia Apple. Heillä on toisinaan myös kokonaan huollettuja ja läpikäytyjä käytettyjä ammattivehkeitä. Vanhat oheislaitteesi kytket koneeseen vaivattomasti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Helsingissä on hyvä paikka hankkia Apple.

  Mutta voiko sieltä ostaa iPhonen, siis jonkinlaisen “taskupuhelimen”, jolla voi huhun mukaan ottaa valokuvia! Apple on kuulemma myös keksinyt kasettipesättömän musiikkia soittavan laitteen. Uskoo ken haluaa …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Kiitos kaikille. Olipas vastausvaihtoehtoha paljon.
  Kokeilin Picasa2:hta. Hyvin kääntyivät jpegiksi, mutta valitettavasti alkuperäisessä muodossaan hävittäen rajaukset ja värien säädöt, joita olin tehnyt. Ehkä versio 3?

  Helpoin vastaus löytyi paljon lähempää. Photoshop elementissä oli myös export-toiminto, joka oli vain jäänyt minult huomaamatta. Hyvin toimi.

  Picassan hyvä ominaisuus oli, että sillä voi vaivatta muuttaa kaikki kuvat vaikkapaka leveydeltään kuvaruudun kokoisiksi, mistä on hyötyä powerPoint esityksiä laadittaessa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.