RAW-muunnin?

3.1.2009 · Aihe: _ 

Minun pitäisi muuttaa suuri määrä raw-tiedostoja muuhun jpeg-muotoon. Tämän voi tehdä Photoshopilla yksitellen mutta tuntuisi luontevalta, että sitä varten olisi automaattisempi ohjelma. Tietääkö kukaan?

Kommentit

20 Vastausta artikkeliin “RAW-muunnin?”

 1. Juuso Koponen kirjoitti 3.1.2009 kello 12:29

  Adobe Bridge. Myös Photoshopissa voi automatisoida prosessia Actioneiden avulla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Juuso Koponen kirjoitti 3.1.2009 kello 12:33

  Bridge tulee siis Photoshopin kylkiäisenä samassa paketissa. Sieltä sitten esimerkiksi Tools > Photoshop > Image Processor…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Peke kirjoitti 3.1.2009 kello 12:56

  Photoshopin batch-työkalu voi olla aika monimutkainen käyttää, mutta sillä onnistunee.

  Toinen (ehkä helpompi) vaihtoehto on käyttää jotain valokuva-albumiohjelmaa, jossa luot halutuista kuvista albumin ja valitset Export-toiminnolla halutun uuden tiedostomuodon ja muut vipuset. Albumiohjelmia ovat esimerkiksi Googlen Picasa (ilmainen), Adoben Lightroom (maksaa jonkin verran mutta on sen arvoinen:) tai Applen iPhoto (tulee uuden Macin mukana). Eri ohjelmistojen Raw-tuki vaihtelee sen mukaan millainen kamera sinulla on.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Matti K kirjoitti 3.1.2009 kello 13:16

  Photoshopissa voi olla myös automatiikka jolla tuon voisi tehdä, mutta ainakin Picasa 3 pystyy myös muuntamaan raw -tiedostot jpeg -muotoon. Ohjelma on ilmainen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Matti K kirjoitti 3.1.2009 kello 13:25

  Jatkoa edelliseen kommenttiin. Ohjeet raw konvertointiin käyttäen Picasaa: http://www.gilsmethod.com/how-to-convert-raw-files-to-jpegs-using-picasa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Juho Routakorpi kirjoitti 3.1.2009 kello 13:26

  Onhan noita. Itse valitsisin Bibble Pron.

  http://bibblelabs.com/

  Tuo on muutenkin hyvä ohjelma raw-kuvien käsittelyyn eikä maksa älyttömiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Janne Sinkkonen kirjoitti 3.1.2009 kello 13:33

  Adobe Lightroom maksaa muutaman satasen mutta on minusta hintansa väärti, etenkin kakkosversio. Sillä pystyy tekemään muunnokset, hallitsemaan isoja kuvakokoelmia esim. tageillä, ja tekemään peruseditoinnit. Kakkosversio osaa jopa lokaaleja editointeja niin ettei Photoshoppia enää juurikaan tarvitse. Käyttöliittymä on myös modernimpi ja sujuvampi kuin Photoshopissa.

  Varmaankin muuten uudehkon Photoshopin mukana tuleva Adobe Bridge osaa massamuuntoja?

  Kunnollisia ilmaisia RAW-muuntimia ei ole. DCRAW ei tuota minusta kunnollista laatua, vaikka onkin ilmainen. Sitten on koko joukko kaupallisia RAW-muuntimia, jotka ovat hieman halvempia kuin Lightroom, ja eikös Canonilta saa RAW-muuntimen kameran mukana? Lightroom on kuitenkin monipuolisuudessaan lyömätön. Ainoa selkeä kilpailija on Applen Aperture, mutta tämän saa vain Mäceille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Tero kirjoitti 3.1.2009 kello 13:47

  Toimisiko Photoshopin Batch processing / Process multiple files? http://www.easyelements.com/photoshop-batch-processing.html

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. hups kirjoitti 3.1.2009 kello 14:06

  Photoshopilla voi helposti nauhoittaa “makroja”, joilla mm. automatisoidaan usein toistuvia tehtäviä. Tässä tapauksessa nauhoitetaan makro, joka käy omia aikojaan läpi sen hakemiston, jossa muunnettavat tiedostot on, tehden automaattisesti jokaiselle rawille saman operatsionin kuin nyt teet manuaalisesti.

  Tarkempia ohjeita en viitsi yrittää antaa, kun ei ole Photoshoppia edes tässä koneessa ja helpistähän ohjeet löytyy kuiteskin.

  Siis jos kiinnostaa opetella Photoshoppia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Ukri Niemimuukko kirjoitti 3.1.2009 kello 14:43

  Linuxissa tuo onnistuu komentoriviloitsulla, ks esim http://ocaoimh.ie/2005/09/18/converting-raw-to-jpeg-in-linux/

  Jos käytät Windowsia, Irfanviewissä on batch conversion -ominaisuus. Muista asentaa pluginit myös. Ks. http://www.irfanview.com/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Kaj Luukko kirjoitti 3.1.2009 kello 15:26

  Täältä:

  http://www.stepok.net/eng/products.htm

  löytyy “Stepok’s RAW Importer”. Ilmainen, konvertoi eräajona RAW:it JPG:ksi. Kokeiltu on joskus, ja toimii.

  Eikö PhotoShopissa sitten ole eräajomahdollisuutta?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Ville kirjoitti 3.1.2009 kello 16:14

  Se jo helpottaa, jos tekee makron Photoshopissa (Ikkuna-Makrot; uusi makro – muuta+tallenna+sulje – lopeta ja sitten klikkaa makroa n kertaa, kun kuvat avattuna).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Ville kirjoitti 3.1.2009 kello 16:16

  On myös olemassa esim. sellainen ohjelma kuin ALCHLONG.EXE

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Janne kirjoitti 3.1.2009 kello 18:15

  Photoshopin “Actions” on hyvä. Samalla voit tehdä kuville esim. koonmuutoksen, värikorjailun jne. Ainakin omassa Applessani pyörivä Photoshoppi avaa helposti 200 kuvaa kerralla ruudulle. Hommaa ei voi käsitääkseni jättää kokonaan koneen tehtäväksi, vaan on istuttava vieressä painelemassa “Play-näppäintä”. Aikaa per kuva menee joitain sekunteja, vaikka olisi isokin (14 megan) kuva.

  Hanki ihmeessä Mäkki, joka on yleisin työkalu kuvaa, ääntä tai kuvaa ja ääntä (elokuvaa) rutiinilla vääntävien pöydällä tai lattialla. Mikäli teet jatkossakin kirjoja, löytyy tuotantoon tehokkaita työvälineitä, joilla voit tehdä itse korjauksia jo kirjapainossa sijaitsevaan taittoon.

  Mäkissä esiintyy viruksia erittäin harvoin esim. windows-käyttiksiin verrattuna. Tulet myös huomaamaan, että kuvien käsittely on vähintään puolet tehokkaampaa kuin PC:n kanssa säätäminen.

  http://www.varimport.fi Helsingissä on hyvä paikka hankkia Apple. Heillä on toisinaan myös kokonaan huollettuja ja läpikäytyjä käytettyjä ammattivehkeitä. Vanhat oheislaitteesi kytket koneeseen vaivattomasti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Teemu kirjoitti 3.1.2009 kello 19:50

  Canonin digijärkkärin raw-kuvia voi helposti muuntaa (ja samalla esim. muuttaa kokoa) kameran ohjelmistopaketin mukana tulleella Digital Photo Professional -ohjelmalla (valitse kuvat; File > Batch Process).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. hups kirjoitti 4.1.2009 kello 9:30

  Helsingissä on hyvä paikka hankkia Apple.

  Mutta voiko sieltä ostaa iPhonen, siis jonkinlaisen “taskupuhelimen”, jolla voi huhun mukaan ottaa valokuvia! Apple on kuulemma myös keksinyt kasettipesättömän musiikkia soittavan laitteen. Uskoo ken haluaa …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Osmo Soininvaara kirjoitti 4.1.2009 kello 11:17

  Kiitos kaikille. Olipas vastausvaihtoehtoha paljon.
  Kokeilin Picasa2:hta. Hyvin kääntyivät jpegiksi, mutta valitettavasti alkuperäisessä muodossaan hävittäen rajaukset ja värien säädöt, joita olin tehnyt. Ehkä versio 3?

  Helpoin vastaus löytyi paljon lähempää. Photoshop elementissä oli myös export-toiminto, joka oli vain jäänyt minult huomaamatta. Hyvin toimi.

  Picassan hyvä ominaisuus oli, että sillä voi vaivatta muuttaa kaikki kuvat vaikkapaka leveydeltään kuvaruudun kokoisiksi, mistä on hyötyä powerPoint esityksiä laadittaessa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Janne kirjoitti 4.1.2009 kello 18:02

  Hups; Mutta voiko sieltä ostaa iPhonen…

  Ei tietääkseni. iPhonea on saatavissa ainoastaan Sonran liittymiä välittävistä liikkeistä iljettävin kytkyin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Toukka kirjoitti 5.1.2009 kello 12:15

  Paint Shop Pro:ssa on Batch Conversion -toiminto. Muutin sillä äsken kokeeksi joukon jpg-tiedostoja raw-tiedostoiksi, joten toimii varmaan toisinkin päin.

  http://finnish.toggle.com/lv/group/view/kl34700/Paint_Shop_Pro.htm

  Myös erinomainen ilmaisohjelma Irfan View tarjoaa Batch Conversion -toiminnon ja tukee muun muassa jpeg- ja raw-formaatteja. Kokeilin, toimii.

  http://www.irfanview.net/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Dr.Blind kirjoitti 6.1.2009 kello 20:44

  Picasa2:ssa tehdyt muokkaukset voi tallentaa kuvatiedostoksi, ja olisi suositeltavaakin. Siten myös konversiot toimivat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus