_

Voisiko valtio julkistaa kirjanpito-ohjelman?

Valtio vaatii pienyrittäjiä pitämään kirjaa ja tekemään lukuisia erilaisia ilmoituksia viranomaisille. Kirjanpitoa varten on olemassa suuri määrä kilpailevia nyrkkipajojen laatimia kirjanpito-ohjelmia. jotka eivät ymmärtääkseni oikein kommunikoi keskenään.

Entä jos valtio julkistaisi pienyrittäjän kirjanpito-ohjelman – sellaisen, joka tekisi samalla netissä kaikki viranomaisten vaatimat ilmoitukset ja maksaisi nettipankin kautta ennakonpidätykset ja muut sellaiset. Paljon turhaa työtä säästyisi.

Ohjelma päivitettäisiin aina kun eduskunta keksii kirjanpitolakiin uuden monimutkaistuksen. Siihen voisi liittää myös neuvontaosuus, joka kertoisi lainsäädännöstä.

Tämä kysymys liittyy mutkan kautta työaikakeskusteluun. Ainoa vastaväite tällaista esitystä kohtaan on ymmärtääkseni se, että nuo lukuisat nyrkkipajat menettäisivät työnsä ja niin voisi menettää myös moni kirjanpitoyrittäjä, koska pienyritys selviäisi kirjanpidostaan itsekin.  Jos tuotantoa tarvitaan, jotta kansalaisilla olisi työtä, tämä olisi huono asia, mutta jos työtä tehdään, jotta olisi tuotteita, tämä olisi hyvä asia.

Tiedän esille nousevan vastaväitteen Niiden mielestä, jotka rinnastavat valtion toimet kaikessa Anti-Kristukseen, tämä olisi silkkaa sosialismia ja siksi jo määritelmällisesti väärin. Entä jos tuota ilmaisuohjelmistoa ei tuotaisikaan Paha Valtio, vaan kansalaisyhteiskunta tuottaisi sen samaan tapaan kuin Linuxin? Mitä se silloin olisi? Anarkismia?

Tagged

32 thoughts on “Voisiko valtio julkistaa kirjanpito-ohjelman?

 1. Pitää olla varovainen sen kanssa mitä toivoo:

  https://www.palkka.fi/

  Tuolla selviää monista maksurutiineista ja ilmoituksista samalla, mutta kirjanpito pitää tehdä muilla, josta sanoit:

  “Entä jos tuota ilmaisuohjelmistoa ei tuotaisikaan Paha Valtio, vaan kansalaisyhteiskunta tuottaisi sen samaan tapaan kuin Linuxin?”

  http://www.ilmaisohjelmat.fi/taloushallinto

  (Joissa yhdessä ainakin alkeellinen toiminnanohjaus.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Avoimen lähdekoodin lähtemistavassa on oikeastaan ongelmana ehkä se, että kirjanpito on maakohtainen ja yksi maa on aika pieni alue avoimen lähdekoodin projektille. Aihe on myös sellainen, että vapaaehtoisia voi olla vaikea löytää.

  Tämän tyyppisessä avoimen lähdekoodin projektissa pitäisi olla joku koordinoiva ja rahoittava taho. Avoinlähdekoodi olisi kyllä varmasti edullisin tapa tuottaa tämän tyyppinen ohjelmisto.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. En tiedä paljonko kirjanpitotoimistojen tuntiliksa näinä päivinä on, mutta ennen kuin alkaisin jakamaan ja opettamaan ilmaisohjelmia kirjanpitoon, niin kehottaisin pienyrittäjiä järjestämään tositteensa.
  Kyllähän se järjestely tilitoimistoissa tehdään mutta suolaiseen hintaan. Kannattaa miettiä, voisiko jotain muutakin tehdä, kuin viedä kuitit sikinsokin kengälaatikossa kirjanpitäjälle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Googleen “ilmainen kirjanpito-ohjelma”, tuloksena ainakin Tappio ja Arkhimedes:

  http://www.lahdenniemi.fi/jussi/tappio/

  http://www.liiketoimintasovellus.fi/

  Lienevätkö anarkisteja kumpainenkin?

  Työaikakeskusteluun – paljon turhaa työtä säästyisi, kyllä, mutta milläs ne nyrkkipajat (ja kirjanpitäjät) eläisivät, jos Paha Valtio tekisi saman homman ilmaiseksi?

  Laajennetaan ajatusta – mitä muuta Paha Valtio voisi tehdä ilmaiseksi, ja keskitetysti “tehokkaammin” kuin kymmenen erillistä nyrkkipajaa?

  Luultavasti paljonkin. “Hyvinvointi” kasvaa, koska “tehokkuus” kasvaa, mutta mitä tehdään “ylimääräisille/tarpeettomille” ihmisille?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Avoin lähdekoodi tarkoittaa kahta asiaa. Toisaalta se tarkoittaa yhteisöllistä tuotantotapaa. Toisaalta se tarkoittaa avointia lisensointia eli sitä, että ohjelmistoa saa vapaasti käyttää ja muuttaa. Kuten AP huomautti, Suomessa olisi aika pieni joukko tuollaista ohjelmistoa tekemään, joten parhaiten tällainen projekti toteutuisi siten, että valtio rahoittaa ja lisenssi on vapaa, mutta toteutuksessa päärooli on jollain (pienellä) ohjelmistoyrityksellä. Jatkokehittelyyn voisivat osallistua kaikki.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Pikemminkin pitäisi pyrkiä laatimaan avoimia standardeja kirjanpitoalalle jotta ohjelmistot saataisiin yhteensopiviksi keskenään. Tässä työssä valtiolla saattaisi jonkunnäköinen rooli olla mikäli asiantuntemusta löytyy, toki standardoinnin tukemiseksi pitäisi insentiivit saada jostain, ehkä lainsäädännöstä? Valtiolle oma verotuksen järjestelmä avoimella lähdekoodilla ja yksityisten käyttämille kirjanpito-ohjelmistoille velvoite yhteensopivuudesta?

  Tosin, valtion tietotekniikkaprojekteihin on luottamus mennyt jo ajat sitten äänestystuhertelujen kanssa. Ei voi ymmärtää miksi eräs nimeltämainitsematon entinen valtion tietokonekeskus päästetään aina sössimään kalliita projekteja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Osmo, ajatuksesi on hyvä. Itse olen pienyrittäjänä selvinnyt nämä vuodet taulukkolaskennalla yllättävän hyvin. Esiin nousee kuitenkin kysymys, miten tietojärjestelmäprojekti rajataan. Heti kun kp-sovellus on tehty, alkaa tulemaan vaatimuksia esimerkiksi laskutukseen ja tarjousten tekemisen mahdollisuudesta. Kuka maksaa valtion suunnitteleman kirjanpito-ohjelman? Kenen se pitäisi maksaa? Miten järjestelmän ylläpito kustannetaan? Pyydetäänkö nimellinen käyttömaksu yrittäjiltä, jotta systeemi voidaan ylläpitää? Hetkinen.. Miten tämä enää sitten eroaa muista palveluntarjoajista?

  Suurin ongelma koituu ohjelmiston muista ominaisuuksista, tai niiden puutteista, kuten laskutuksesta. Se menee täysin käsi kädessä kirjanpidon kanssa. Tietojärjestelmissä ei ole järkevää erottaa kirjanpitoa muista tietojärjestelmän toiminnoista, koska nämä integroituvat tiukasti yhteen. Lisäksi eri yritysmuodot ja toimialat tarvitsevat erilaisen kirjanpidon (tilikartan).

  Kirjanpidon ongelma ei ole ohjelmien saatavuudessa, vaan sen vaikeudessa. Kirjanpitoa voi tehdä ihan hyvin esimerkiksi excelillä. Valtion ei tulisi tehdä yhtä ilmaista kirjanpito-ohjelmaa muiden joukkoon, koska se ei kuitenkaan tyydyttäisi kaikkia yritysmuotoja tai yrittäjiä. Sen sijaan valtion tulisi antaa selkeää ohjeistusta yrittäjille, miten kirjanpitoa voi itse tehdä.

  Toisaalta, tilitoimistot eivät automaattisesti ole huono vaihtoehto. Esimerkki: kirjanpito maksaa tilitoimistolla 50 euroa kuukaudessa. Tilitoimistolla on kalliit ja tehokkaat ohjelmat, joilla kirjanpito onnistuu nopeasti ja täyttää kirjanpitolain määräämät säännökset. Yrittäjän tuntiveloitus on 100 euroa tunnissa. Jos yrittäjä itse tekee kirjanpitonsa, aikaa kuluu vähintään pari tuntia, koska yrittäjällä ei ole osaamista ja kokemusta kirjanpiton tekemisestä. Onko fiksumpaa maksaa kiltisti 50 euroa ja tehdä pari tuntia työtä, jota osaa, vai säästää sen 50 euroa ja tuhlata omaa aikaansa sellaisen työn parissa, jota ei osaa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Hyviä puheenvuoroja kaikki. Mutta yksi asia on unohtunut, sosialistisen Valtion kyltymätön halu tiedon ja rahan keräämisen pienyrittäjiltä. Vaikka meillä on porvarihallitus, en ole havainnut pyrkimystä byrokratian vähentämiseen.

  Työnantajille riittäköön bruttopalkan maksaminen. Palkannauttijat vastatkoot itse veroistaan, vakuutusmaksuistaan ja jäsenmaksuistaan. Kas kun ei kunkin TV-maksua ole velvoitettu työnantajan maksettavaksi:)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Ei tämmöisiä hommia kannata mielestäni valtion puolesta lähteä tekemään. Se palkanlaskentaohjelma on jo ihan tarpeeksi.

  Mutta yksi asia on, jonka toivoisin valtion hoitavan. Tieto eli standardit. Miksi ihmeessä standardien täytyy olla maksullisia? Kaikki standardit voisivat olla vapaasti ladattavissa netistä.

  Koska standardit ovat suomenkielisiä, tästä tempusta ei ulkomaiset kilpailijat kostu, sillä on varmasti halvempaa tilata standardit omalla kielellä kuin alkaa kääntämään ilmaisia suomalaisversioita.

  Olen varma että tämä näkyisi Suomen teknisessä kehityksessä jo pelkästään siksi, että opiskelijoilla olisi käytössään mittavasti enemmän kuranttia aineistoa kuin aikaisemmin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Valtion on järjetöntä ryhtyä tuottamaan ohjelmistoja, mutta sen sijaan sillä voi olla roolia standardien vahvistamisessa ja erilaisten nyrkkipajojen ohjaamisessa noudattamaan niitä. Standardointi on nähdäkseni mitä mainiointa ja halvinta markkinoiden tehostamistoimintaa.

  En tosin olisi optimistinen tällaisen suhteen; hiljattain käyty keskustelu OOXML-standardista (olemassaolevan toimivan standardin rinnalle äänestettiin toinen standardi) ei ainakaan häikäissyt korkealla tasollaan: http://www.effi.org/blog/2007-08-20-Ville-Oksanen.html

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Kirjanpito on palvelu ja vaatii käytännössä palveluoperaattorin, pelkkä ohjelmisto ei riitä. Yksi käyttökelpoinen on netvisor.fi jota itse käytän. Selviän kirjanpidosta itse, vähällä vaivalla ja kohtuullisin kustannuksin, kustannuksia tosin jonkin verran kasvattaa tilintarkastaja, jota pidän pakollisena kun kirjanpito tehdään amatöörivoimin.

  Palkka.fi on oikein toimiva ja aikaa säästävä palvelu pienyrittäjän palkanlaskentaan.

  Teknologian kehitys on pienyrittäjän näkökulmasta johtanut siihen että kirjanpito lakisääteisine ilmoituksineen on nopeampi tehdä itse kuin teettää ulkopuolisella toimistolla. Pienten tilitoimistojen argumentointi on samalla lailla surullista katseltavaa kun pankkitoimihenkilöliiton kampanjointi konttoriverkon säilyttämiseksi sähköisten itsepalveluiden yleistyttyä takavuosina.

  Valtiollisen tilitoimistopalvelun perustaminen on sinänsä toimiva idea jos ulkoisvaikutukset hyväksytään, mutta konsepti on erinomaisen helppo sössiä huonolla toteutuksella (vrt. HST-kortti) tai huonolla IT-ostamisella (ks. VTV:n hilpeät raportit).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Onhan tuollainen korkealuokkainen ja ilmainen taloushallinnon kotimainen ohjelma olemassa:
  http://www.pupesoft.com/
  Ei tosin valtion teettämä. Kattava ja laadukas ohjelma. Kansalaisyhteiskunnan tuottama samoin kuin Linux. Ihan ns shrink-wrapped tuo ohjelma ei ole joten IT asioissa osaamaton yrittäjä joutuisi ostamaan tukipalveluja. Mutta niitäkin on kohtuuhinnalla saatavissa.

  Muuten olen Oden kanssa eri mieltä riittäisikö pelkkä ilmainen ohjelma _kaikille_ pienyrittäjälle. Tiedän melkoisen määrän pienyrittäjiä joilla ei olisi riittävää osaamista pyörittää omaa taloushallintoaan vaikka miten taitavia olisivat yrittäjinä. Samoin pitäisi korostaa ettei taloushallinto ole pelkkää kirjanpitoa vaan myös yrityksen valvonta- ja ohjausväline.

  Kyllä pienyrittäjän elämää helpottaisi vaikkapa byrokratian pienentäminen jollain muulla tavalla – tapaa tosin en minä kyllä keksi.

  Sitten voi tietenkin kysyä, että jos yrittäjä on niin pieni ettei hänellä/sillä ole varaa käyttää tilitoimistojen peruspalvelujakaan niin haluammeko suosia sellaista yrittäjyyttä?

  Ja miksei yrittäjäeläkkeiden maksuja voida pienyrityksen rahoituksen helpottamiseksi rakentaa samanlaisiksi kuin TEL maksuja eli pay-as-you-earn. Siinä on yksi hankala kynnys pienyrittämiselle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Taulukkolaskennallahan tuo hoituu. Tarkemmin vielä ilmaisella OpenOffice softalla. Siinä on vaan se “huono” puoli, että pelkällä taulukkolaskenta softalla on tiedettävä mitä tekee ja miksi.
  Tuohon kun pulttaa jonkun lisäosan niin aletaan olemaan siinä mitä haettiin.
  Toisaalta; jos yrittäjällä ei ole hajuakaan kirjanpidosta ja tilinpäätöksen vääntämisestä, niin paljon on tehtävä ennenkuin kaikki toimii.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Jos valtio tuottaisi jonkin The Ohjelman kirjanpitoa varten, olen aivan varma että se olisi todella heikkolaatuinen. Etenkin käytettävyys olisi surkea. Tarkoitus ei siis täyttyisi, kun kukaan ei haluaisi mokomaa tekelettä käyttää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Verottajalla varmaan melkoinen armeija toimistotyöntekijöitä elää siitä, että käsittelee pk-yrittäjiltä tulevia puutteellisia, sekavia, myöhästyneitä ja virheellisiä ilmoituksia, lippusia ja lappusia. Osmo S. on nyt viemässä näiden ihmisten työpaikat, puhumattakaan kirjanpito-ohjelmistojen valmistajien työpaikoista.

  Eikö olisi parempi että verottajalle myönnettäisiin tilien seurantaoikeus. Sitten se vain seuraisi ihmisen ja yritysten tilejä ja laskisi täsmälleen mikä sille kuuluu, ilman mitään muutenkin ylityöllistetyille pk-yrittäjille nakitettuja ilmoittamisvelvollisuuksia, lomakkeiden täyttämisiä, eräpäiviä, tulkinnallisuuksia ja sotkuja. Vielä parempi olisi jos valtiolla olisi suoraan tilinkäyttöoikeus niin se voisi siirtää itselleen ihmisten ja yritysten tileiltä verot. Se joka on tyytyväinen voisi valittaa, tehdän kirjanpidot ja täytellä lappuset vanhaan malliin, ja osoittaa virhe.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Vapaaehtoisia ei voi kyllä kovin helposti pakottaa tuottamaan yhtään mitään. Jos taas valtio alkaa itse ohjelmoimaan se saattaa tehdä sen tehottomammin kuin nyrkkipajat. Kilpailu ei muuten vähennä tehokkuutta toisin kuin väität.

  Vaihtoehtoisesti voitaisiin luopua niistä kirjanpitovelvoitteista. Tämä säästäisi eniten turhaa työtä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. “Vapaaehtoisia ei voi kyllä kovin helposti pakottaa tuottamaan yhtään mitään. Jos taas valtio alkaa itse ohjelmoimaan se saattaa tehdä sen tehottomammin kuin nyrkkipajat.”

  Onkohan valtiolla mitään rahoitusmuotoa, josta suomalaisten kannalta tärkeisiin avoimen lähdekoodin projekteihin saataisiin palkattua tekijöitä? Tällainen kirjanpito-ohjelma voisi olla yksi rahoituskohde, varsinaisen työn voisi hyvin antaa (kilpailuttamisen jälkeen) jollekin nyrkkipajalle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Kuten kommenteissa on jo todettukin, pitäisi valtion keskittyä vain tuottamaan tietoa, standardeja ja suosituksia. Perustuen vakiintuneisiin kansainvälisiin standardeihin.

  Tarkoittaen siis sitä, että esim. kaikki julkinen ja julkisilla varoilla tuotettu tieto olisi vapaasti saatavilla sopivassa standardissa formaatissa.

  Mitä tulee koulujen ja pienyrittäjien tukemiseen, olisi hyvä tarjota esim. vuosittain avoin standardi paketti, esim. Linux + Open Office, jossa olisi ohjeistus ja valmiit dokumenttipohjat kunnossa. Ja jonka käyttämiseen olisi tarjolla tukea ja koulutusta. Excel/Calc vääntyy kyllä hyvin moneen, puutetta on lähinnä osaamisesta.

  Tällä hetkellä esim. Ubuntu linux ja Open Office alkavat olla http://www.ubuntu-fi.org/ http://fi.openoffice.org/ hyvin kypsiä ja toimivia paketteja.

  Nokia on pikkuhiljaa siirtymässä älypuhelimissaan linuxin käyttöön, ja Nokian alihankkijoilla on nyt “huutava pula” linux-koodaajista. Valtiokin voisi pikkuhiljaa noteerata Linuxin. Ja tukea muitakin formaatteja kuin niitä suljettuja kaupallisia joita Microsoft lobbaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Eriävä mielipide:

  Standardi = tietorakenne
  ja vaikka näin ei pitäisi olla, niin käytännössä varsinkin nyrkkipajojen tekeleissä
  tietorakenne = lomake = käyttöliittymä

  Jos siinä on tietorakenne ja käyttöliittymä niin se on ohjelma.

  Toinen asia
  ohjelma vm. 2008 = verkkosovellus = verkkosivu

  Ergo, mitään käytännön eroa sillä standardoiko verottaja tietorakenteen vai julkaiseeko verottaja standardin toteuttavan verkkosovelluksen ei juuri ole.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Janne Korhonen kirjoitti 7.12.2008 kello 22:10

  “Hyvä ajatus, mutta olisiko parempi miettiä miten esimerkiksi verotusta yksinkertaistettaisiin niin että kirjanpitokin yksinkertaistuisi?”

  Verotushan on yksinkertaista. Kirjanpito on kaksinkertaista, eikä siinäkään ole mitään ongelmaa kun vaan muistaa että debet on ikkunan puolella ja kredit oven puolella.
  Kyllä kirjanpito ja verosunnittelu ovat niin olennainen osa yrittäjän elämää ja liiketoimintaa, että perusteet pitäisi olla jokaisen korvien välissä. Mikäli ei, niin sitten ollaan kirjanpitofirmojen armoilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Muutama kommentoija on kehoittanut tilitoimiston käyttämiseen. Minä olen jo jonkin aikaa ihmetellyt miksi pienyrittäjät ulkoistavat kirjanpitonsa.

  Pienessä yrityksessä kirjanpitämiseen ei mene juuri sen enempää hommaa kuin aineiston laittamisessa tilitoimistolle. Kun vielä lain mukaan yrittäjä itse on koko kirjanpidostaan vastuussa riippumatta siitä, miten se on järjestetty, joutuu kuuliainen yrittäjä hoitaakseen lakisääteiset velvoitteensa opettelemaan kirjanpidon kaikki koukerot joka tapauksessa (joko tehdäkseen itse taikka valvoakseen kirjanpitäjäänsä). Neuvontaa kannattaa ehkä ostaa, mutta tuskin itse kirjaustyötä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Hyvä, että idealismia riittää. Ei kai se ongelma tässäkään ole valtio tuottajana tai sosialismin kriteerien täyttyminen, vaan se, että homma ei käytännössä toimi tehokkaasti. Syitä on tuossa käydyssä keskustelussa tullut esiin useampia, ja onhan tuota yritetty käytännössäkin…

  Jos tämmöinen valtion Kehruu-Jenny kuitenkin saataisiin aikaiseksi, olisi se tietysti hyvä asia. Vapautuvan softantekijän tai kirjanpitäjän työllistymisen este, jos sellainen olisi, tuskin olisi työn puute, vaan sosialismi ja kansalaispalkka. Vai oletko sitä mieltä, että tuo työllistymättä jääminen ei olisi ongelma ollenkaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Pari kommenttia noihin kirjanpito-ohjelmiin…

  Luulen, että Osmo tarkoitti tällä avoimen koodin ohjelmalla integroitua tuotetta, jolla saadaan paitsi siistin näköisiä laskuja (joka on monen nyrkkipajafirman laskutustuotteen päämyyntiargumentti), myös niitä integraatio- ym. hyötyjä, joita tietotekniikalla parhaimmillaan saadaan aikaan.

  Eli ei syötetä erikseen tuntikortille tunteja, niitä paperilta laskutukseen, tulostetulta laskulta taas uudestaan kirjanpidon järjestelmään.

  Ja sitten pari kommenttia kommentteihin:

  – Itse ei minusta kannata tehdä kirjanpitoa ellei ole luonteeltaan ns. kirjanpitosuuntautunut. Helposti yrittäjä on luonteeltaan “oikoja”, jolle ei käy mitään hyvää siitä ettei kukaan muu katso läpi taloushallinnon tapahtumia. Ja jo pelkästään poistoeron käsitteen ymmärtäminen on monelle ylivoimaista.

  – Erilliset paketit ovat aanarista. Tämä koskee myös erillistä laskutusohjelmaa. Tai laskujen tekemistä joistain muistiinpanoista taulukkolaskennalla.

  – Palkka.fi on kyllä erinomainen tuote, muttei pelkästään palkanlaskennan takia vaan siksi että se hoitaa myös kaikki ilmoitukset!

  – Pupesoft on ihan kamalaa koodia, suosittelen vilkaisemaan. Open Source -projektin idea on tehdä niin selkeää koodia, että sitä voidaan jatkokehittää muiden toimesta.

  – Suurimmat säästöt valtio saisi aikaan harmonisoimalla verotuksen käytännöt, lomakkeet ym. kirjanpitolain vaatimusten mukaisiksi siten ettei niitä tarvitsisi erikseen kopioida. Ja lisäämällä helppoja ja ilmaisia tapoja toimittaa alv-tiedot esim. HTTPS POST-pyynnöllä suoraan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Itselleni Osmon kirjoitus toi mieleeni sen laajemman pointin, että Valtio tai Kunta ei saisi mielestäni vaatia kansalaisiltaan mitään sellaisia toimenpiteitä, jotka tämän pitää ostaa ulkopuolisilta.

  Jos Valtio vaatii Yrittäjiltä (siis Kansalaisilta) kirjanpitoa, sen on annettava siihen apua.

  Jos Kansalaisen pitää käyttää pankkipalveluja hoitaakseen asioitaan Valtion kanssa, täytyy valtion tarjota ilmainen pankkipalvelu. Juuri ja juuri asiat ilmeisesti hoituvat postisiirtona vielä nykyään?

  Vaatisin jopa: Jos kansalaisen on välttämätöntä ottaa yhteyttä viranomaiseen puhelimitse asioitaan hoitaakseen, täytyisi kaupungilla olla ilmainen ilmaisia palvelupuhelimia, joilla voi ottaa yhteyttä (vain) Valtion ja Kunnan virastoihin.

  Valtio ON nykyään mielestäni hyvin itsekäs ja itseriittoinen ja pitää kansalaista monessa mielessä haitallisena riesana. Palveluhalu on harvinaista herkkua. Miten valtiosta kehittyi tällainen, se jää mysteeriksi. Täytyisipä laittaa virkamiehet asioimaan enemmän omissa virastoissaan asiakkaina.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Vielä lisäksi kommenttina keskusteluun, että voisihan valtio tukea rahallisesti yrittäjän itse valitseman kirjanpito-ohjelman hankintaa ja päivitystä, niin silloin vapaa kilpailu säilyy ja ohjelmoija ei menetä työpaikkaansa (vaikka kukaan ei huomannut sitä, että ihminenhän siellä valtiollakin sen softan ohjelmoisi).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. “Muutama kommentoija on kehoittanut tilitoimiston käyttämiseen. Minä olen jo jonkin aikaa ihmetellyt miksi pienyrittäjät ulkoistavat kirjanpitonsa.

  Pienessä yrityksessä kirjanpitämiseen ei mene juuri sen enempää hommaa kuin aineiston laittamisessa tilitoimistolle.”

  Ihmettelen aivan samaa. Maaseudulla kirjanpitäjien veloitukset ovat kohtuullisia (pienelle firmalle alle tonni vuodessa). Pääkaupunkiseudulla voi joutua pikkufirmakin maksamaan pari kolme tonnia kirjanpidostaan.

  Paras ratkaisu on mielestäni kirjanpidon tekeminen itse (käytännössä aivan sama vaiva kuin tilitoimiston kanssa tappelemisessa) PLUS ammattitilintarkastajan (HTM tai KHT) käyttäminen (maksaa noin 500 euroa vuodessa).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Ledger SMB ja Frontaccounting vaikuttaa kiinnostavilta ohjelmilta, ja vielä enemmän OpenERP ja Adempiere (jota on jo alettu kääntää suomeksikin!) sillä nämä voi liittää suoraan esim. joomlan nettikauppaan… Ongelmia tuottavat erityisesti suorat yhteydet pankkeihin, verotuksen säätäminen kohdalleen ja varsinkin palkanlaskun kiemurat. Jos joku kerrankin nämä saa väännettyä suomen oloihin niin heija hurraa! Puhun kyllä vaikka norjaa sen ohjelman kanssa. Taitaa vaan kaikkia asian osaavia henkilöitä kiinnostaa rahan teko sillä osaamisella enemmän. Muutenhan tämän olisi jo joku aikapäivää sitten tehnyt, ja varmasti onkin mutta istuu tuotostensa päällä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.