Ydinlämpöä Loviisasta

5.4.2008 · Aihe: _ 

Helsingin Sanomissa spekuloidaan mahdollisuudella, että Loviisan mahdollisesta kolmannesta ydinvoimalasta vedettäisiin kaukolämpöputki Helsinkiin, jolloin Helsingin maakaasu- ja hiilivoimalat voitaisiin sulkea. Tämä on varteenotettava vaihtoehto, jos hiilivoimasta luovutaan kaikissa pohjoismaissa. Muussa tapauksessa hanke on ilmaston kannalta hyödytön, ellei jopa haitallinen.

Kun Helsingissä kaukolämmön tuotanto maakaasulla ja kivihiilellä loppuu, loppuu tietysti myös sähköntuotanto. Vastaava määrä sähköä pitää tuottaa jotenkin toisin. Jos se jokin toinen tapa on tuottaa sitä kivihiilellä lauhdevoimalassa, se kuuma vesi, joka ei mene mereen Loviisassa, menee mereen Tanskassa tai Porissa, eivätkä hiilidioksidipäästöt ole vähentyneet vaan lisääntyneet; lisääntyneet, koska Helsingin voimaloissa pääpolttoaine on maakaasu.

Joskus Helsingin on kuitenkin kivihiilivoimalansa suljettava. Silloin tuo Loviisan hukkalämmön käyttö voisi tulla kyseeseen.

Muuten olen sitä mieltä, että on aikamoinen skandaali, että nykyisten ydinvoimaloiden lämpö ajetaan mereen. Kaukolämpöön siitä ei ole, koska se on liian kylmää, noin 30-asteista.  Kasvihuoneiden lämmittämiseen se kuitenkin kelpaisi. Talvitomaattien viljely Suomessa on lähes rikollista, mutta jos niitä pitää Suomessa viljellä, niin eikö sitten ydinvoimaloiden ympäristössä. Närpiössä tästä ei pidetä, mutta ei tomaatinviljelyllä talvisin Närpiössä muutenkaan ole ilmastopolitiikan jälkeistä tulevaisuutta.

Kommentit

6 Vastausta artikkeliin “Ydinlämpöä Loviisasta”

 1. Sape kirjoitti 5.4.2008 kello 12:57

  Suomalaiset kasvihuoneet ovat käsittääkseni erinomaisen tehokkaita ja niitä joudutaan lämmittämään vasta kun ulkolämpötila on alempi kuin -5 astetta. Satotaso taas on huippuluokkaa, koska kasvit eivät kärsi liiallisesta lämmöstä, johtuen erinomaisesta ilmastostamme.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Pekka Raukko kirjoitti 5.4.2008 kello 13:50

  Valtava määrä sähköä pitää tuottaa toisin, mutta se ei kai ole ongelma, kun Helsinkiin kaukolämpöä tuottava ydinvoimala tuottaa “sivutuotteena” sähköä.

  Järjetöntä on tietysti rakentaa ydinvoimalaa Loviisaan ja vetää sitten putket sieltä Helsinkiin. Kyllä sille ydinvoimalalle tontti Helsingistäkin löytyy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. TL kirjoitti 5.4.2008 kello 14:42

  Olkiluodon lämpöisissä vesissä kasvaa täplärapuja ja sampia: http://www.tvo.fi/www/page/245/

  Varkaudessakin kasvatetaan sampia paperitehtaan lämmittämissä vesissä: http://www.careliancaviar.com/

  Ekologisesta atomi-kaviaarista saisi hienon vientituotteen. 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Marko Hamilo kirjoitti 7.4.2008 kello 18:44

  Oikea paikka ydinlämpövoimalalle – sitten kun hiilivoimaloista täällä luovutaan – olisi johonkin Sipoonkorven reunamille. Siinähän tulisi tuo korpi suojeltua samalla, koska 5km asti voimalan aidalta on kaikki maankäyttö kuitenkin hyvin rajattua. Voimalan olemassaolon aikana ei siis olisi pelkoa, että kukaan ehdottelisi sinne rakennettavaksi mitään. Nykyinen pk-seudun kaukolämpöverkko olisi valmiiksi siinä kulmilla.

  Lupaan ostaa atomitomaatteja ja -basilikaa heti, kun niitä aletaan myydä Kampin K-marketissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. tpyyluoma kirjoitti 8.4.2008 kello 8:57

  Jos nyt mennään tuonne Pelle Peloton osastolle malliin Sipoonkorpi… Helsingin ja Tallinnan välisestä tunnelista kymmenisen kilometrin sivutunneli ja sinne se voimala. Kaukolämpöputket sekä Tallinnaan että Helsinkiin. Jätteet jätetään sinne tunneliin, eli se on samalla loppusijoituspaikka.

  Lisäksi kaivetaan sinne sadan metrin syvyyteen onkalo josta pumpataan vettä ulos kun on ylimääräisiä tehoja ja ajetaan turbiinien läpi kun tarvitaan lisää tehoja. Ja uraani tehdään toki suoraan merivedestä, koska tämä on jossain japanilaisessa laboratoriokokeessa missälie mittakaavassa toiminut…

  Oikeasti, pitkähköt kaukolämpöputket saattaisi olla ihan hyvä investointi. Oletetaan vaikka että Tampere – Hämeenlinna – Helsinki akseli olisi samaa kaukolämpöverkkoa. Biopolttoainetta käyttävä voimalaitos voisi sijaita vaikka jossain Hämeenlinna ja Tampereen välillä polttoaineen kuljetuksen kannalta edullisessa paikassa, lämpö saataisiin suoraan kaukolämpöverkkoon ja sähkö sähköverkkoon. Miksei ydinvoimaloistakin, jos niitä kerran on.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Sinivihreä kirjoitti 8.4.2008 kello 9:34

  Tarjoaisin edelleen Lauttasaarta uuden ydinvoimalan sijoituspaikaksi. Aika ei taida ihan vielä olla asialle kypsä, mutta muutama vuosi kun elellään eteenpäin, niin kuka tietää…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus