Vehnä loppumassa?

18.2.2008 · Aihe: _ 

Tietääkö joku, mitä juuri nyt on akuutista tapahtumassa maailman viljamarkkinoilla?

Tutkiskelin aikani kuluksi New Yorkin raaka-ainepörssejä joita voi katsella osoitteessa http://quotes.ino.com/exchanges/. Vehnän hinta on ollut nousussa pitkään. Hinta on noussut 480 dollarista lähes 1600 dollariin, siis yli kolminkertaiseksi. (älkää kysykö mittayksiköstä, se ei missään tapauksessa ole mitään järkevää, juuttisäkillinen kenties.) Viime viikon aikana se nousi vielä 300 dollarilla 1900 dollariin. Se on viikkonousuksi aika paljon. Mitä on tapahtunut?

Maataloustuen tarpeeseen viljan hinnannousu ei tietenkään vaikuta mitään.

Kommentit

8 Vastausta artikkeliin “Vehnä loppumassa?”

 1. Sinivihreä kirjoitti 18.2.2008 kello 12:32

  Ei kai vehnä ole loppumassa, mutta sen kysyntä kasvaa, nostaen samalla hintaa:

  http://www.fingrain.fi/www/fi/index.php?we_objectID=49

  Kysynnän kasvuun lienee moniakin syitä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Osmo Soininvaara kirjoitti 18.2.2008 kello 12:56

  Vehnän loppuminen = kysyntä > tarjonta.

  Vehnä loppuu, jos sitä kulutetaan enemmän kuin tuotetaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Shakeem kirjoitti 18.2.2008 kello 13:43

  Hyvä linkki sinivihreältä. Kai hinnannousuun vaikuttavat monet yhtäaikaisesti vaikuttavat seikat. Sellaisia ovat esimimerkiksi:

  Viimeisen vuoden aikana monilla tärkeillä viljantuotantoalueilla on kärsitty epätyypillisistä olosuhteista (kuivuus, myrskyt jne), minkä seurauksena sadot ovat jääneet odotetusta. Näin ainakin Kiinassa, Kanadassa, Australiassa sekä Mustanmeren alueella.

  Kehittyvissä talouksissa elintason nousu nostaa kulutusta suoraan ja välillisesti lihakarjan kautta.

  Biotuotannosta tulee pörssikeinottelun osa, jos laajamittainen biopolttoaineiden käyttö etenee. Jos sato jää ennustuksesta, viljan/maissin tms. hinta nousee ja sitä polttoaineeksi jalostavien yhtiöiden osakkeiden hinta laskee vrt. öljy.

  Erityisesti viimeistä pointtia sinivihreän lähettämä linkki vahvistaa. En tiedä miten irrallaan viljan hinta on ennen ollut varastotasoista ja satoennusteista, mutta minusta biopolttoainebuumi on voimistanut pörssille tyyppillistä keinottelua myös ravintokasvien osalta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Sampo Smolander kirjoitti 18.2.2008 kello 16:41

  Myös ilmeisesti humalat ovat jenkeissä niin kortilla etteivät pikkupanimot välttämättä saa niitä edes rahalla. Iso panimo Samuel Adams mainostaa auttavansa pikkupanimoita jakamalla omasta humalavarastostaan:

  http://www.samueladams.com/promotions/HopSharing/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. tpyyluoma kirjoitti 18.2.2008 kello 17:56

  Tahot jotka seuraavat tätä työkseen raportoivat:

  FT raportoi että hinta on noussut 20 taalaan bushelilta, joka on tietenkin tilavuusyksikkö (35 litraa). Syitä lehden mukaan yritysten halu varmistaa vehnän saatavuus ja siitä seuraava spekulointi. Varastot ovat Yhdysvalloissa vähissä, koska muualla maailmassa sään ääri-ilmiöt (esim. Australian kuivuus) ovat tuhonneet satoa, ja paikallinen leipurijärjestö lobbaa jo vientirajoitusten puolesta. Hinnannousua uudelle tasolle pidetään pysyvänä. Ei mitään mainintaa biopolttoaineista. http://www.ft.com/cms/s/0/bab47e26-dd85-11dc-ad7e-0000779fd2ac.html

  The Economistista löytyy (vanhempi) hilpeä artikkeli maataloustuen tarpeeseen liittyen, Ranskan maatalousministerin Michel Barnierin ajatus että maataloustuesta säästyneet rahat tulisi käyttää (jotenkin) ruuan hinnan vakauttamiseen ei saa ymmärrystä. http://www.economist.com/blogs/certainideasofeurope/2007/09/wheat_prices_trigger_outbreaks.cfm

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Sinivihreä kirjoitti 19.2.2008 kello 10:05

  Tämä on jo vanha uutinen, mutta tuskin itse asia on tuosta miksikään muuttunut. Ihmiset, eläimet ja autot syövät yhä useammin samaa tavaraa.

  http://www.kepa.fi/uutiset/5210/

  Viljamarkkinoiden marginaalit lienevät sen verran pienet, että absoluuttisesti pienikin kysynnän kasvu, vaikka sitten biopolttoaineiden aiheuttama, voi näkyä varsin voimakkaana hinnannousuna. Samaan suuntaan vaikuttaa varmasti sekin että yhä useammalla maapallomme asukkaalla on halu/mahdollisuus syödä eläinproteiineja, joiden tuottamiseen kuluu varsin paljon kasviperäistä proteiinia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Heikki Kallio kirjoitti 19.2.2008 kello 19:00

  Ollaanko iloisia vai huolestuneita?

  Minulla on tuntemus, että ruuan hinnannousu voisi olla erinomainen tasoittava tekijä maailmantaloudessa. Monilla maillahan talous perustuu juuri ruokaan, tai muuhun maatalouteen. Ja nämä maat eivät juuri niitä rikkaimpia ole.

  Sitäpaitsi, ruuan hinnannousu vaikuttaa sata kertaa paremmalta ja terveemmältä kuin esimerkiksi Tobinin vero, joka sekään ei nyt ihan älyttömän huono idea ole.

  Ja maailmassahan on käyttämättömiä maatalousmahdollisuuksia mielin määrin.

  En tutkinut numeroita tai pörssejä, mutta jos ruuan hinta on miltään kohdin nousussa, niin alustavasti olen iloinen asian puolesta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Jukka kirjoitti 26.2.2008 kello 17:56

  “Maailmassa on käyttämättömiä maatalousmahdollisuuksia ?”

  Brasiliassa tämä ainakin merkitsee Amatsoonasin kaatamista satojen neliökilometrien kk-vauhtia.

  Varmaan ongelmattomampiakin uusia maatalousmaita on…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus