_

Vaasan sydänleikkaukset

Osana terveydenhoidon järkeistämistä on yritetty sopia työnjaosta niin, ettei kaikkea tehtäisi kaikkialla. Näin säästyisi vähän rahaa, mutta ennen kaikkea laatu paranisi osaamista keskittämällä. Kun tekee samanlaisia asioita monta kertaa peräkkäin, se alkaa sujua.

Yksi sovituista järkeistämistoimista oli, tai sen piti olla, sydänleikkausten siirtäminen Vaasasta Tampereelle. Paikallinen sairaanhoitopiiri ryhtyi kuitenkin RKP:n johdolla nurkkapatrioottiseksi ja päätti jatkaa avosydänkirurgiaa Vaasassa. Arggh! Seuraavaksi ne ovat varmaan mankumassa rahaa valtiolta, kun terveydenhoito on niin kallista.

Olen ollut sydänleikkauksessa. Ei kertakaikkisesti ole potilaan kannalta mitään merkitystä, missä leikkaus tapahtuu. Koska nuo leikkaukset ovat vaarallisia, minä kyllä valitsisin sairaalan osaamisen, enkä läheisyyden mukaan. Harva meistä sydänleikkauksissa alvariinsa ramppaa.

Joskus ennen RKP oli ihan vakavasti otettava puolue, joka synnytti Taxellin kaltaisia valtiomiehiä. Nykyisin se on ottanut sen nukkavierun nurkkapatriootin roolin, jota joskus on julkisuudessa yritetty tarjota vihreille. Peini on kaunista ja valtio maksaa.

Tagged

4 thoughts on “Vaasan sydänleikkaukset

 1. Vaasan suunnalla taitaa kaikki kehittäminen ja järkeistäminen olla jumissa RKP:n takia. Aidosti järkevät kuntaliitokset eivät alueella tunnetusti etene, koska RKP pitää kynsin ja hampain kiinni alueen ruotsinkielisenemmistöisten kuntien itsenäisyydestä. Mustasaaren ja Vaasan yhdistyminen ei tästä syystä onnistu, vaikka se olisi kaikin tavoin ainoa järkevä ratkaisu. Mutta se kieli…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Näin se menee. Aikoinaan yliopistolla funtsittiin mahdollisuutta keskittää taloudellisissa vaikeuksissa olevia oppiaineita eri yliopistoihiin. Sen sijaan, että Turussa, Helsingissä, Tampereella jne on kaikissa pikkuainelaitokset x,y,z, niin Turussa voisi olla iso ainelaitos X, Helsingissä Y ja Tampereella Z. En muista, mistä oppiaineista tuolloin puhuttiin. Erinomainen idea, joka ei tietenkään koskaan toteutunut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Olen ollut koko prosessin ajan pääosin samaa mieltä Soininvaaran kanssa Vaasan sydänkirurgian jatkamisen hölmöydestä…

  Yksi argumentti, jota sydänkirurgian lakkauttamisen vastustajat ovat käyttäneet, on saanut minut kuitenkin miettimään asiaa uudelleen. Vaasan leikkausten siirtoa on vastustettu sillä argumentilla, että esimerkiksi pietarsaaren seudulta on melko pitkä ambulanssimatka tampereelle, jos ihmiselle tulee akuutti sydänleikkauksen tarve. Erityisesti näin olisi pelastuskoptereiden puuttuessa. Eli sinänsä osaavaan Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan saavuttaisiin vaikkapa Luodon kunnassa sydänkohtauksen saaneen ihmisen kannalta liian myöhään.

  Osaako entinen peruspalveluministeri sanoa, poistaako sydänkirurgian siirto myös kyvyn vastata kiireellisiin tilanteisiin ja toisaalta onko pitkäkestoisen ambulanssikuljetuksen pelko turha sen vuoksi, etteivät pidentyneet kuljetusmatkat vaaranna potilaiden henkiä. Onko kiireellisessäkin leikkauksessa hoidon taso tärkeämpi kuin sen nopea saatavuus?

  Totta varmasti on, että Lapissa etäisyydet ovat jo nyt pidempiä kuin etäisyys Pietarsaaresta Tampereelle, mutta eihän muissakaan palveluissa tyydytä Suomen muissa osissa Lapin palvelutasoon.

  Aivan eri asia tietysti on se, kuinka sairaanhoitopiiri aikoo käytännössä päätöksensä toimeenpanna… Mistä esimerkiksi hankitaan kirurgit? Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirihän on jo kieltäytynyt yhteistyöstä Vaasan kanssa. Käytännössä leikkaukset siis todennäköisesti loppuvat Vaasassa, eikä RKP:kään sille mitään voi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. RKP:n politiikka tulee ymmärrettäväksi vertailulla kasvikuntaan. Suomenkieli koetaan rikkakasvina, joka uhkaa viljeltyä ja varjeltua ruotsinkielen kukkapenkkiä. Erilaiset keinot kukkapenkin varjelemiseksi ovat käytössä. Käykääpä kulkiessanne vaikka ihailemassa Vaasan Länsimetsän koulun aitaa, jonka tehtävänä on estää suomensuomalaisten ja suomenruotsalaisten lasten pihamaalla, leikkien lomassa, tapahtuva keskinäinen ja yleensä suomeksi tapahtuva kommunikointi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.