Maakuntien etu on kouluttaa lapsistaan Helsinkiin muuttajia?

21.9.2007 · Aihe: Uncategorized 

Jokin työryhmä näyttää esittävän opettajakoulutuksen aloituspaikkojen lisäämistä Helsingissä ja vähentämistä muualla. Muualla on tästä älähdetty, minkä nyt tietysti saattoi arvatakin. Näin sitä siirretään työpaikkoja maakunnista Helsinkiin! Samaa keskustelua on käyty hoitajakoulutuksesta.

Jos hyväksytään, että helsinkiläisissäkin kouluissa tarvitaan opettajia ja sairaaloissa hoitajia, onko silloin väärin maakuntia kohtaan kouluttaa helsinkiläisistä hoitajia ja opettajia? Onko maakuntien etu todella se, että näiden pojista ja tyttöristä koulutetaan Helsinkiin muuttajia? Näin ei kävisi, jos Helsinkiin koulutettaisiin opettajia syntyperäisistä helsinkiläisistä.

Tähän voi tietysti vastata, että voihan se helsinkiläinen muuttaa viideksi vuodeksi Kajaaniin opiskelemaan opettajaksi. Totta kai voi, mutta ei muuta, koska hän voi opiskella Helsingissä jotain muuta ammattia.

PS. Tutustu kirjoihini tästä!

Kommentit

11 Vastausta artikkeliin “Maakuntien etu on kouluttaa lapsistaan Helsinkiin muuttajia?”

 1. Taask kirjoitti 21.9.2007 kello 8:52
 2. TAL kirjoitti 21.9.2007 kello 9:40

  “Tähän voi tietysti vastata, että voihan se helsinkiläinen muuttaa viideksi vuodeksi Kajaaniin opiskelemaan opettajaksi. Totta kai voi, mutta ei muuta, koska hän voi opiskella Helsingissä jotain muuta ammattia.”

  Omassa tuttavapiirissä Helsingissä olen huomannut, että jos mielessä on selkeä toiveammatti, niin tarvittaessa sitä lähdetään kyllä opiskelemaan maakuntiin.

  Opetus ja terveydenhuolto taitavat olla melkoisia kutsumusaloja – jaksaako sellaista tehdä 40 vuotta, jos moni muukin ammatti houkuttelee?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Milvus kirjoitti 21.9.2007 kello 9:49

  Ei kai helsinkiläiselle voi olla ylitsepääsemättömän vaikeata lähteä opiskelemaan esimerkiksi Joensuuhun! Minun on todella vaikea ymmärtää sinun ajattelusi logiikkaa. Päinvastoin katsoisin todella tärkeäksi, että helsinkiläiset opiskelisivat jossain muualla kuin kotikaupungissaan. Tunnettu tosiasia kun on, että helsinkiläiset tuntevat kotimaataan paljon huonommin kuin muualla Suomessa asuvat.

  Mitä tekee lauttasaarelainen peruskoululainen opettajalla, jonka yleissivistys kotimaantuntemuksessa niin historian kuin erityisesti kansatieteen kohdalla on provinssikollegaansa huomattavasti heikompi?

  Toisekseen, miksi purkaa hyvin toimivia koulutusrakenteita tältä osin? Yliopistot ovat jo nyt tarpeeksi kurimuksen kourissa, kun hallitukset peräjälkeen kohtelevat niitä huonosti. Osoittaa hallitukselta ja eduskunnalta sivistyksen puutetta – jota todella siellä tällä hetkellä piisaa – kun ei ymmärretä yliopistojen perustehtävää, korkealaatuisen tutkimuksen tuottamista. Nopeita voittoja ei tutkimuksen saralla ole. Innovaatioyliopisto on muutaman suurudenhullun päähänpinttymä, jolle SIVISTYSyliopistoissa naureskellaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Ode kirjoitti 21.9.2007 kello 9:51

  Asioihin voi suhtautua joko sen mukaan, miten ihmisten omasta mielestään pitäisi käyttäytyä tai sen mukaan, miten he havaintojen mukaan käyttäytyvät. jos harrastaa vedonlyöntiä omilla rahoillaan, kannattaa noudattaa jälkimmäistä strategiaa. Myös päätöksentekijöiden soisi noudattavan sitä.

  Minä en tiedä, kuinka monta helsinkiläistä opiskelee Kajaanissa opettajaksi, mutta en usko niitä olevan monta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. TAL kirjoitti 21.9.2007 kello 10:21

  Kajaanit ja Rovaniemet ovat asia erikseen, mutta kyllä suuri osa helsinkiläisnuorista on valmiita muuttamaan eteläisen Suomen alueella jos tarvetta on. Muistelisin parinkymmenen tuttavani harkinneen sellaista aikoinaan – monet todella lähtivätkin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Pekka Raukko kirjoitti 21.9.2007 kello 11:31

  On jotenkin perusteltua, että Helsingissä koulutetaan opettajia omaan tarpeeseen. Tosin suuri ongelma ei ole, että Helsinginkin opettajat koulutetaan muualla. Helsingin ulkopuolella syntynyt kun kykenee elämään myös Helsingissä, mutta Helsingissä syntynyt ei kykene elämään muualla. Siis lievästi kärjistäen ja yleistäen.
  Jos halutaan kouluttaa tarpeen mukaan liikkuvaa työvoimaa, on Helsinki mahdollisimman huono paikka opinahjolle.

  Suurimmat ongelmat syntyvätkin aloilla, joilla muun maan työvoimatarve koulutetaan Helsingissä.
  Lehmälääkäriksi koulutetuista kun kovin moni jää kuitenkin lopulta puudelitohtoriksi bulevardin varteen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Taask kirjoitti 21.9.2007 kello 11:43

  “Mitä tekee lauttasaarelainen peruskoululainen opettajalla, jonka yleissivistys kotimaantuntemuksessa niin historian kuin erityisesti kansatieteen kohdalla on provinssikollegaansa huomattavasti heikompi?”

  Olisi hauska tietää, miten päädyit tähän kumoukselliseen tietoon. Kaipa kotimaantuntemus on peräisin suurimmalla osalla opettajista peräisin kirjoista. Ei sillä, että asuu 5 vuotta jollain muulla paikkakunnalla ole mitään merkitystä yleissivistyksen ja kotimaan tuntemuksen kanssa. Niin tai oppiihan siinä ehkä tuntemaan opiskelupaikkansa, mutta kun maassa on 400 muuta kuntaa ja tuhansia paikkakuntia joissa ei opiskele, niin jääväthän nuo silloin tuntematta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Ode kirjoitti 21.9.2007 kello 11:44

  Minäkin tunnen ainakin kaksi, jotka ovat lähteneet, mutta enemmän tarvittaisiin. Empiirinen tosiasia on, että maakunnat kouluttavat nyt nuoriaan opettajiksi ja sairaanhoitajiksi Helsinkiin, koska ao koulutuspaikkoja ei Helsingissä ole tarpeeksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. refanut kirjoitti 21.9.2007 kello 20:42

  Ja koska kotiseudulla ei löydy koulutusta vastaavaa työtä (viimeinen lause). Suurin osa ihmisistä on kotipaikkasidonnaisia, vain pieni osa vaeltajia. Toki tämän sidonnaisuuden sallii hesalaisillekin. Ja siellä moni joutuu toteamaan kuin kummilapseni äiti pohjoiseen tullessaan: ei ne enää halua mukaan, kun ne on vantaalaisia. Tämä nyt vain ruohonjuuritasolta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Kari Rajala kirjoitti 21.9.2007 kello 21:01

  Kotonako nämä aikuiset Helsingissä opettajaksi opiskelevat sitten asuvat opiskeluaikanaan ja töihin mennessään?

  Opiskelijalle asuminen tulee paljon kalliimmaksi Helsingissä ja vastavalmistuneella luokanopettajalla ei ole varaa asua Helsingissä. Tai on, jos asuu isän ja äidin luona. Siinähän olisivat sitten nuoret opettajat samassa tilanteessa oppilaiden kanssa! Yhdelle luokassa kaupunki on maksavinaan palkkaa.

  Mihin Helsingissä tarvitaan lisää luokanopettajia? Sieltähän muuttavat lapsiperheet pois, kouluista oppilaat vähenevät ja kouluja lakkautetaan!

  Helsinkiläisten kannattaa ehdottomasti lähteä pois Helsingistä opiskelemaan opettajaksi ja Helsingissäkin opettajaksi opiskelleiden kannattaa lähteä maakuntiin töihin, sillä jää enemmän käteen palkasta.

  Sama juttu on poliisien kanssa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Ode kirjoitti 26.9.2007 kello 23:30

  Helsingistä eivät lapset ole mitenkään loppumassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus