_

“Tiivistä ja matalaa”

Torontossa ollaan ottamassa käyttöön rautateiltä ja varastorakennuksilta vapautuvaa rantaa rakentamiseen. Rakentamiseen otetaan 800 hehtaaria ja puistoihin 300 hehtaaria. Noille 800 hehtaarille on tarkoitus saada mahtumaan 40 000 asuntoa ja miljoona kerrosneliötä toimistotilaa.

Ensin ajateltiin rakentaa korkeita taloja, mutta kun kansa tuntui niitä vastustettavan, päädyttiin matalaan. Tiivis ja matala tuntuu olevan suosiossa täälläkin. Niinpä noille tonteille nousee sellaisia söpöjä 12-kerroksisia asuintaloja. Vain alueen nurkkiin sallitaan korkeampia, 40-kerroksisia asuintaloja(!)

Muutama nelikymmenkerroksinen tornitalo on kuitenkin jo ehditty rakentaa. Minun on pakko tunnustaa, etteivät ne kaupunkikuvaa nyt niin mahdottomasti pilanneet. Toki ne estävät näkymän järvelle, mutta niin estää kuusikerroksinen talokin.

Sitä on aika turha mennä sanomaan, ettei ketään pidä pakottaa asumaan tuollaisissa hirvityksissä, sillä ei todella tarvitse pakottaa. Tulijoita on ja aika korkeiksi ovat asuntojen hinnat näissä nousseet.toronto-tornitalot.jpg

Kaupunkiin mahtuu kyllä korkeita torneja – ne jopa ehkäisevät eksymistä toimiessaan maamerkkeinä – mutta tuolloin tornin ulkoasulle on asetettava poikkeuksellisia vaatimuksia. Vuosaaressa tätä yritettiin, mutta rakennuttaja ei halunnut rakentaa sellaista taloa, joka kaavaan oli merkitty ja rakennuslautakunta anoi rakennusluvan rumalle tornille. Jos säännöt ovat tällasisia, ei torneja oikein uskalla sallia.

Rankkaa rantarakentamista meillä on kokeiltu Merihaassa. Täytyy olla tosi vannoutunut demari saadakseen itsensä uskomaan, että Merihaka on kaunis. Ei kuitenkaan voi olla mikään luonnonlaki, että tiiviisti rakennettu on aina myös rumaa. Torontossa on hyvin kauniita korkeita rakennuksia – sen lisäksi, että aika paljon oli myös rumaa.

Rehellisyyden nimissä on kylä sanottava, että vähän ydinkeskustan ulkopuolelta Torontosta löytyy myös aitoa tiivistä ja matalaa, noin 0,5 tehokkuudella rakennettuja omakotitaloja, jotka olivat oikein nättejä.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.