Vapaasta autoedusta on päästävä eroon

27.8.2007 · Aihe: Uncategorized 

Jos aivan tosissaan haluttaisiin vähentää Suomen kasvihuonepäästöjä, eräs helppo ja halpa tapa olisi luopua verotuksessa vapaan autoedun suosimisesta. En tiedä miksi valtio suosii sitä, että osa palkasta maksetaan antamalla työntekijän käyttöön auton ilmaiseksi. Tämän muutenkin arveluttavan menettelyn viheliäisin piirre on se, että auton käytön marginaalihinta on tämän jälkeen nolla.

Ilmainen autoilu muuttaa vääristää käyttäytymistä pahasti. Silloin kannattaa mennä autola aina vaikka junalla pääsisi mukavammin ja vaikka junakyyti olisi auton aiheuttamia kustannuksia halvempi. Autoedusta nauttivat kiertävät tarjousten perässä automarketista toiseen.

Ei riitä, että verotusarvoa vähän nostetaan; tulonjako ei tässä ole se ongelma, vaan tuo ilmainen marginaalikustannus. Joko verotusarvoa on nostettava niin paljon, että useimmat luopuvat autoedusta tai verotus on muutettava todellisiin käyttömääriin perustuvaksi niin, että jokainen ajettu kilometri maksaa. Kätevintä olisi yksinkertaisesti kieltää vapaa autoetu palkanmaksumuotona.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

Kommentit

2 Vastausta artikkeliin “Vapaasta autoedusta on päästävä eroon”

  1. BRG kirjoitti 1.9.2007 kello 13:23
  2. Seppo Summanen kirjoitti 9.1.2008 kello 12:51

    On todellakin käsittämätöntä, että valtio kannustaa vapaan autoedun muodossa turhaa autoilua. Ei voi kuin ihmetellä, että mitä porukkaa sielä eduskunnassa oikein on, kun ei tätä asiaa korjaa.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus