Asuntorakentaminen hiipuu!

26.8.2007 · Aihe: Uncategorized 

Rakennusliikkeet hadastavat rakentamista Pääkaupunkiseudulla, koska uusien asuntojen myynti takkuilee. Onpa joitakin korkeimpia hintapyyntöjä jouduttu alentamaankin. Tähän ei voi mitenkään alistua.
Asuntojen hinta ylittää aivan varmasti rakentamiskustannukset. Rakentaminen tuottaa siis voittoa, eikä perusteita rakentamisen lykkäämiselle pitäisi olla.
Rakennusliikkeet pyrkivät tukemaan hintatasoa, suomeksi sanottuna pitämään hinnat mahdollisimman korkeina. Tämä on tyypillinen monopolistisen hinnoittelun piirre. Kilpailuolosuhteissa näyttää olevan jotain pahasti vialla. Ollaanko Kilpailuvirastossa yhä kesälomilla?
Mukaan seudun rakentamiseen on saatava uusia yrityksiä. Kunnat voisivat näissä olosuhteissa toimia myös itse kartellin murtajina ja rakennuttaa myös kovan rahan asuntoja myyntiin, niin kauan kuin kaupallisilla tahoilla katsotaan edullisimmaksi odotella rakentamisen kanssa. Kartellia voi murtaa myös lisäämällä rajusti tonttitarjontaa. Kun kunta tai valtio antaa tontin raikennettavaksi, tontinluovutusehtoihin on laitettava myös sitova ja kunnolla sanktioitu aikataulu rakentamiselle. Tontteja ei pidä antaa keinottelumielessä tyhjinä pidettäväksi .
Rakennuslaki antaa myös järeämpiä keinoja saada tyhjät rakentamiskelpoiset tontit rakenteille. Rakentamiskehotukset ja korotetut kiinteistöverot tyhjinä pidettäville tonteille peliin ja heti. Valtiokin voisi vähän korottaa ylärajaa rangaistuysluontoiselle kiinteistöverolle, joka voidaan asettaa rakentamiskelpoiselle tyhjälle tontille.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

Kommentit

2 Vastausta artikkeliin “Asuntorakentaminen hiipuu!”

 1. Teemu Pyyluoma kirjoitti 27.8.2007 kello 11:50
 2. Pekka Raukko kirjoitti 28.8.2007 kello 10:38

  Tilanneanalyysi ja tarjotut keinot ovat varmasti oikeita, jos tavoite on jatkuva talouden, väestön ja rakennuskannan kasvu pääkaupunkiseudulla.

  Vihreän poliitikon pitäisi minusta kuitenkin suoda edes pieni mahdollisuus sellaiselle ajatukselle, että jatkuva kasvu ei ylipäätään ole kestävä ja järkevä tavoite.

  Minusta emme tarvitse metropolia, joka pitää maamme kansainvälisesti kilpailukykyisenä.
  Kilpailukykymme luonnonvarojen riistossa on nyt erittäin vahva ja ainoa järkevä vihreä tavoite on sen alentaminen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus