Uncategorized

Kiinteistövero ja köyhä vanhus

Yleisönosastokirjoitaja valitti tänään Helsingin Sanomissa sitä, että maan arvon nousu nostaa myös kiinteistöveroa. Omakotitalossa asuva köyhä vanhus joutuu maksamaan nämä rahat pienestä eläkkeestään.

Kiinteistövero on veromuotona hyvä vero. Se ei todellisuudessa lisää asumismenoja, jos asiaa tarkastelee nuoren, asuntomarkkinoille tulevan kannalta. Vero ns. kapitalisoituu maan hintaan alentaen sitä. Kiinteistöveron ansioista asunnon voi osaa halvemmalla kuin ilman veroa. Lopputuloksena on, että asumismenot kiinteistöveroineen pysyvät jokseenkin ennallaan.

Köyhän eläkeläisen tapaus on sen sijaan ongelma, mutta siihen olisi olemassa helppo ratkaisu, jota sogvelletaan monessa maassa. Kunta voisi myöntää kiinteistöveroon hakemuksesta lykkäystä – veron saisi siis lainaksi – vaikka omistajan kuolemaa asti. Vero perittäisiin aikanaan kuolinpesältä. Perijöillä ei pitäisi olla valittamista. Se, että kiinteistövero on noussut johtuu kiinteistön arvon – siis sen perinnön – kasvusta. Perijät jäävät tästä maan arvon noususta edelleen voitolle.

Tällainen lainmuutos tarvittaisiin pikaisesti.

3 thoughts on “Kiinteistövero ja köyhä vanhus

 1. USKOMATONTA?!
  mihin perustuu väite, että maan hinta olisi laskenut kiinteistöveron kapitalisoituessa siihen?
  Kyllä maan hinnat on vain nousseet ja sen myötä veroa joudutaan maksamaan todellisilla euroilla entistä enemmän.
  Tässä sekoitetaan maan markkinahinta ja sen perusteella perittävä vero nyt toisiinsa. Markkinahinnalla on omat tekijänsä, joihin voitaisiin vaikuttaa ihan muilla toimenpiteillä.
  Kiinteistöveron alkuperäinen tarkoitus on näemmä Osmoltakin hukkunut; sillä korvattiin katujen hoidon ja korjausten maksut. Nyt siitä on tullut mielipuolinen raha-automaatti, joka tuottaa kunnan kassaan merkittävästi raippaverotuloja. Jopa kerrostalojen suuret remontit aiheuttavat verotusarvon korotuksen koska kiinteistön arvo nousee kun sitä on huolellisesti peruskorjattu: Todella törkeää kohtelua asunnoistaan huolehtiville asukkaille!
  Näe Osmo vaihteeksi metsä puilta sinäkin!!!!
  Eikä perillisillä ole valitettavaa vai?
  Ei kiinteistöveron nousu ole sidottu kiinteistön arvoon!
  Kiinteistön hinta voi pysyä ihan samana ja silti verotusarvoa korjataan reilusti, jopa 25% vuodessa ylöspäin; samanhintaisesta kiinteistöstä joudutaan siis pulittamaan reippaasti enemmän euroja kunnan kirstuun.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.