_

Stasin vakoojat vastuuseen! (?)

Selvyyden vuoksi sanon nyt heti alussa, että minusta listat DDR:n vakoilujärjestön Stasin vakoojina toimineista pitäisi julkistaa Suomessa, kuten ne on julkistettu monessa muussakin maassa. Samalla on ymmärrettävä, että tähän liittyy melkoisia oikeusturvaongelmia. En tarkoista yleistä selitystä, että ajat olivat sellaisia, se oli silloin maan tapa…, sillä maan tavasta oli mahdollista pysyä erillään ja maan tapaa innokkaasti soveltaneet tavoittelivat sillä henkilökohtaista menestystä.

Tarkoitan vakoilijoiden tapaa raportoida asioista vähän todellisuutta paremmassa valossa (siis omalta kannaltaan), sillä urasta hekin taistelevat.

Minulla ei ole ollut mitään suhteista Stasiin, mutta jos KGB:n arkistoja avattaisi – mitä ei valitettavasti näytä tapahtuvat pitkään aikaa – pitäisi alkaa rustata lehdistötiedotetta.
Muutama aika sitten kaikkien neuvostovakoojien äiti, Vladimirov, julkaisi muistelmansa. Niissä hän kertoi, että heillä oli tietolähde myös vihreiden parissa. ”Kappas vain” totesin ja aloin pohtia, kuka tämä petturi voisi olla, kunnes tajusin, että hän saattoi tarkoittaa minua.

Joskus noin vuonna 1990 (saattoi olla 1989) minuun otti yhteyttä neukku-uutistoimisto APN:n kirjeenvaihtaja, joka halusi haastatella minua Suomen vihreitä. Tässä ei ollut mitään ihmeellistä. Suuri joukko ulkomaisia toimittajia kävi tuohon aikaan kyselemässä vihreistä, jotka silloin olivat uusi ilmiö poliittisella kartalla. Mitään ihmeellistä ei ollut haastattelijan kysymyksissäkään, siis sillä ensimmäisellä kerralla.

Sitten hän halusi tavata uudestaan. Kysymysten kirjo alkoi olla aika outo alkuperäiseen aiheeseen verrattuna. Kun hän kysyi, onko Ben Zyskowicz mielestäni neuvostovastainen, varmistuin asiasta: vakooja. Mielestäni en ollut kertonut hänelle mitään, mitä ei pitäisi kertoa, mutta varmaankin hän oli raportoinut tapaamisemme paljon positiivisemmassa sävyssä eteenpäin. Hänellä oli syynsä osoittaa pätevyytensä.

Olin tuolloin maanpuolustuskurssilla, jossa kävi luennoimassa myös Suopon silloinen johtaja Seppo Tiitinen. Liftasin hänen kyydissään eduskuntaan, jonne hänkin oli matkalla (työhönottohaastatteluun?) Matkalla Eduskuntaan kerroin kiusallisesta kotiryssästäni. Muutaman tunnin kuluttua Tiitinen soitti takaisin ja kiitti tiedoista: tyyppi olikin jäänyt meiltä huomaamatta. Kaveri on vähän aikaa sitten karkotettu Lontoosta vakoilusta epäiltynä. Pian sen jälkeen ”lehtimiehemme” poistui Suomesta.

Jos siis KGB:n arkistot avattaisiin, sieltä saattaisi löytyä kiusallinen merkintä minusta, koska kerran Lontoosta karkotettu lehtimiehemme varmaankin on pyrkinyt raportoimaan oman toimintansa mahdollisimman tuottoisassa valossa. Olisin kuivilla, olettaen, että Tiitinen muistaa episodin ja/tai se on asianmukaisesti kirjattu ylös. Mutta paljon syyttömiä noista arkistoista kyllä löytyy. Siksi vaikuttaisi kohtuulliselta, että arkistot avattaisiin ainakin ensin tutkijoille.

Vihreän eduskuntaryhmän alkuaikoina siellä muuten vieraili aika paljon väkeä, jotka luokittelimme vakoojiksi tai poliittisiksi urkkijoiksi, miten sen vain haluaa sanoa. Oli muun muassa amerikkalainen liftari, joka tuli pistäytyneeksi eduskunnassa kysymässä mielipidettämme YYA-sopimuksesta. Kävi ilmi, että hän tunsi tuon sopimuksen sisällön paremmin kuin keskimääräinen suomalainen kansanedustaja. Sitten hän liftasi Espanjaan, mutta huomattuaan, että jokin kysymys jäi vielä esittämättä, liftasi 3000 km takaisin Helsinkiin. Siis vain huvikseen.

Tagged

3 thoughts on “Stasin vakoojat vastuuseen! (?)

 1. Pingback: bongaa.info
 2. Moi Osmo !

  Eikö suomi muuten ole ainoa euroopan valtio, missä stasi – listaa eli Rosenholz – arkiston aineistoa ei ole julkaistu.
  Maanpetos on aina rikos, eikä sen vähättely koskaan muuta sitä tosiasiaa mihinkään, että maanpetos ei koskaan vanhene.

  Oikein mukavaa syksyä !
  Terv. Pete

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.