Turve on kivihiiltäkin pahempi polttoaine

24.7.2007 · Aihe: _ 

Dosentti Veli Pohjonen kirjoittaa tämän päivän Helsingin Sanomien alakerrassa, ettei turpeen poltto tuota nykytasolla kasvihuonepäästöjä. Hänen logiikkansa kulkee niin, ettei turpeen poltosta syntyvä hiilidioksidi aiheuta kasvihuoneilmiötä, jos turvetta poltetaan vähemmän kuin sitä toisaalla Suomessa kasvaa lisää.
Ei sitä näin voi laskea, sillä nuo toiset suot sitoisivat hiilidioksidia joka tapauksessa. Puun suhteen tilanne on toinen: jos metsää ei korjata, se tyrehtyy hiilinieluna.
Oikea laskutapa on verrata kahta vaihtoehtoa keskenään, joissa toisessa turvetta poltetaan ja toisessa ei polteta. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa varmasti ilmakehään tulee enemmän hiilidioksidia kuin edellisessä. Hiilidioksidimäärien erotusta taas tulee verrata turpeen poltosta saatavaan energiamäärään. Laskelma paljastaa, että turve on polttoaineena ruskohiiltäkin huonompi.
Ilmastopolitiikasta ei tule kerrassaan mitään, jos vain keskitytään pohtimaan sitä, miksi meidän ei tarvitse talkoisiin osallistua.

Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Turve on kivihiiltäkin pahempi polttoaine”

  1. m. partanen kirjoitti 31.7.2007 kello 10:20

    Olen ihmetellyt vuosikausia ilmastopoliittisessa keskustelussa sitä, että puhutaan vain turpeen polton haitoista tai hyödyistä (?). En tunne asiaa kovin syvällisesti, mutta maalaisjärkeni sanoo, että turpeella on myös tarkoituksensa luonnonveden varastoinnissa sekä ilmastoekologiassa. Vaikuttanee siis ilmasto-olosuhteisiin, kuten sademetsätkin.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus